Marloes trainer in ont-wikkeling
   

De Wijde Wereld

MapsTell voor jongeren 12-19 jaar

Site in ont-wikkeling


Speciaal voor jongeren van 12 tot 19 jaar is de Wijde Wereld ontwikkeld. 

De Wijde wereld is, net als de Wereld van Verschil, een wereldkaart met daarop een kleurrijk, eenvoudig en begrijpelijk landschap. De steden, rivieren, bergen en eilanden hebben allemaal namen gerelateerd aan gedrag. Het bergachtig landschap heeft als hoofdstad Resultaat. Het schip Onzichtbaar reist over Rustig Vaarwater. En ook het Schiereiland van Vermaak en het strand Relax hebben een plekje op de wereldkaart. 

Op deze kaart, waarin honderden metaforen en woordgrapjes zijn verwerkt, neem ik jongeren op een speelse, interactieve en veilige manier mee in relevante en actuele thema’s rondom hun eigen gedrag. Wie ben ik? Wie ben ik ten opzichte van de ander? Met wie werk ik het liefst samen? En is dat dan altijd mijn vriend of vriendin?

Door te lopen over de Wijde wereld werken we aan persoonlijke ontwikkeling en burgerschap. Maar ook aan Nederlands en sociale vaardigheden. 

Naast de wereldkaart, die tijden de activiteiten op de grond ligt en waar ze overheen mogen lopen, is er ook een werkboekje. Een reisgids voor de Wijde Wereld. Met deze reisgids gaan ze samen op ontdekkingsreis naar gedrag. 

We plaatsen jongeren niet in hokjes, maar laten hen zelf ontdekken hoe mensen van elkaar verschillen, hoe ieder mens uniek is en hoe ontzettend tof dat allemaal is.

Door mijn jarenlange ervaring als leerkracht, en de mat die bij binnenkomst direct uitnodigend op de grond ligt, is de groep snel betrokken. In een veilige setting duiken we al snel de Wijde Wereld in om samen gedrag te ontdekken.  

  • Het werkboek
  • De Wereldkaart
  • Marloes


Review 

 "Goede workshop die de leerlingen echt laat nadenken" (docent Beatrix College) 

"Heel bijzonder om te zien hoe je zo snel een veilig klimaat weet te creëren." (docent Beatrix college)

"Heb jij zo deze workshop? Die is echt chill!" (leerling A tegen leerling B op de gang) 

"Die kaart is echt gaaf, wat gaan we daarmee doen?" (leerling bij binnenkomst)